DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Wat te doen bij vuurwerkangst?
 
Door vuurwerk is de maand december voor veel huisdieren een stressvolle periode.
Het verminderen van vuurwerkstress betekent zowel een korte- als lange termijn aanpak.

Op lange termijn: vuurwerktraining

De allerbeste oplossing voor de lange termijn, is uw huisdier te laten wennen aan vuurwerkgeluiden en ze leren deze te associëren met positieve dingen. Dit kan gedaan worden met behulp van een speciale CD met instructie van Tinley gedragstherapeuten, welke verkrijgbaar is in onze praktijk. De onweer- en vuurwerkgeluiden worden in eerste instantie heel zacht afgespeeld. Als het dier rustig blijft kunt u het belonen met spel, aandacht of voer. Op deze manier wordt het geluidsniveau langzaam opgevoerd. De training neemt doorgaans een aantal weken in beslag, waardoor tijdig moet worden begonnen. Ook is een training bij een gedragsdeskundige mogelijk. Het grote voordeel van gedragstraining is een structurele oplossing, zodat uw dier bij toekomstige jaarwisselingen en bij onweer geen stress heeft en ook geen medicijnen nodig heeft.

Op kortere termijn: medicijnen en andere hulpmiddelen

Het is mogelijk om bij uw huisdier op oudejaarsdag de angst te remmen met medicijnen. Volg hierbij exact het voorgeschreven doseringsschema. Bij dieren die al erg angstig zijn kan de medicatie soms onvoldoende effectief zijn. Dieren die medicijnen hebben gekregen mogen nooit alleen thuis worden gelaten!

Onderstaande producten zijn ondersteunend bij zowel de korte- als lange termijn aanpak. Deze zijn ook heel zinvol bij dieren die al voor de 31e december veel last hebben van de knallen.
- Voedingssupplementen: De voedingssupplementen van Zylkene zouden een positieve bijdrage kunnen leveren aan zowel de korte- als lange termijn aanpak. Bij de korte termijn aanpak helpen deze middelen stress te verminderen, waardoor het dier minder angstig wordt. Het beste is om circa twee weken voor de jaarwisseling hiermee te beginnen.
- Adaptil (hond) / Feliway (kat): Dit zijn natuurlijke producten die een voor ons niet waarneembare geur produceren, welke door honden en katten als rustgevend wordt ervaren. Het is verkrijgbaar als verdamper voor in het stopcontact, als spray en voor de hond ook als halsband die de geurstof afgeeft.
- Thundershirt: Dit is een shirt dat strak om het lijf van uw hond of kat wordt aangetrokken. Het geeft het zelfde veilige gevoel als het bakeren bij een baby. Hierdoor worden honden en katten minder angstig voor vuurwerk. Bij de meeste dieren ziet u al effect binnen een paar minuten.

Als het echt niet anders kan, is het mogelijk om enkele dagen voor de jaarwisseling te starten met het geven van een kortwerkend angstremmend middel (alprazolam). Vraag hiernaar bij de balie.
Verdere tips om de jaarwisseling zo aangenaam mogelijk te maken voor uw huisdier:
- Houd katten de hele dag binnen.
- Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie.
- Geef uw huisdier wat afleiding, zet bijvoorbeeld de radio of TV aan.
- Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken om zich te verstoppen. Geef hiervoor verschillende mogelijkheden.
- Sluit de gordijnen, zodat het dier het vuurwerk niet kan zien.
- Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Beloon het dier als het rustig is met spel, voer of aandacht. Probeer angstgedrag te negeren. Bij angstgedrag niet straffen maar ook niet troosten, met dit laatste ‘beloont’ u als het ware het angstige gedrag.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie neem dan gerust contact op met de praktijk via 0413-472650 of vraag ernaar aan de balie.

dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home