DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Gebitsverzorging bij hond en katTijdens de Maand van de Gebitscontrole (de gehele maand februari) is er landelijk extra aandacht voor de gebitten van onze huisdieren. Hier onder leest u wat u allemaal zou kunnen doen om het gebit van uw huisdier in goede conditie te houden. Eén ding is zeker: voorkomen is beter dan genezen en daar is het poetsen van de tanden het allerbelangrijkst bij.


Tandenpoetsen bij de hond
Iedere hond is gebaat bij dagelijkse gebitsverzorging door middel van tandenpoetsen. Om dat goed te doen, moet de hond langzaam maar zeker gewend raken aan het idee dat iemand zijn tanden aanraakt. Het is belangrijk om de hond te belonen bij elke positieve reactie. Kies ook een goede tijd uit voor het poetsen, zoals na het uitlaten. De hond is dan energie kwijt en zal gemoedelijker zijn. Vooraf aan het krijgen van de maaltijd kan ook een goed moment zijn, het voer vormt dan de beloning en het tandenpoetsen wordt zo een vast dagelijks terugkerend ritueel. Eén ding is zeker: jong geleerd is oud gedaan, begin al zo jong mogelijk met het aanleren van tanden poetsen.

Hoe kunt u uw hond het beste laten wennen aan tanden poetsen?
Zie hiervoor het bovenstaande filmpje. U kunt hierbij gebruik maken van de speciale tandenborstelset die verkrijgbaar is in onze praktijk. In de set zit alles wat u nodig heeft om uw hond te laten wennen aan het poetsen: een vingertandenborstel voor in het begin, een tandenborstel voor daarna en speciale tandpasta met een lekkere smaak. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, poets liever zonder tandpasta als uw hond er een hekel aan heeft dan bereikt u in ieder geval toch het mechanische effect.

Wat als poetsen niet lukt?
Helaas zijn er honden waarbij ondanks veel inspanning het tandenpoetsen geen succes wordt. Gelukkig zijn er dan verschillende andere methoden die kunnen helpen de vorming van tandplak te verminderen, zoals:
  • Royal Canin Dental® voeding: deze brokken hebben een zodanige vorm en grootte dat door het kauwen een mechanische reiniging plaatsvindt.
  • Kauwsticks: ook hierbij zorgt het kauwen voor een mechanische reiniging.
  • Vet Aquadent® door het drinkwater: dit is een vloeistof welke enzymen bevat die de vorming van tandplak tegengaan en een stinkende ademlucht verminderen. Echter hierbij ontbreekt het ‘mechanische effect’ van de andere methoden.
Natuurlijk kunnen bovenstaande methoden gecombineerd worden en ook aanvullend worden ingezet naast tandenpoetsen.

Tandenpoetsen bij de kat
Het aanleren van tandenpoetsen bij de kat verloopt eigenlijk hetzelfde als bij de hond. Voor katten zijn er speciale kleine borsteltjes en een tandpasta met vissmaak verkrijgbaar. Ook voor de kat is er Royal Canin Dental voeding.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan gerust contact met ons op via 0413-472650.  Of kijk op de officiële website over de Maand van het Gebit.Veel succes gewenst!dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home