DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Vaccinatie
Bij een vaccinatie (ook wel inenting genoemd) wordt een kleine hoeveelheid van één of meerdere verzwakte of dode ziekteverwekkers ingespoten, zodat het afweersysteem van uw dier aan het werk wordt gezet. Binnen een aantal dagen worden er afweerstoffen gevormd, die de ziekteverwekker snel kunnen aanpakken wanneer uw dier hiermee in contact komt. Hierdoor wordt uw dier minder of zelfs helemaal niet ziek na contact met de betreffende ziekteverwekker.

Vaccinatie bij pups en kittens, wanneer?
In de eerste levensweken worden pups en kittens beschermd door afweerstoffen in de eerste moedermelk. Na een aantal weken zijn deze afweerstoffen verdwenen en is het dier minder beschermd tegen ziekten. Daarom worden pups en kittens gevaccineerd zodra de hoeveelheid afweerstoffen van de moeder begint te dalen. Een pup wordt gevaccineerd op een leeftijd van 6 weken (nog in het nest), 9 weken en 12 weken. Een kitten wordt gevaccineerd op een leeftijd van 9 en 12 weken. Pas na het krijgen van al deze vaccinaties is de bescherming optimaal. Er kan niet eerder worden gevaccineerd dan de hierboven genoemde leeftijden, omdat dan de vaccinatie dan wordt verwerkt door de afweerstoffen van de moeder en niet door het afweersysteem van het dier zelf.

Vaccinaties bij volwassen dieren
Na het krijgen van de pup- of kittenvaccinaties wordt er steeds jaarlijks gevaccineerd. U ontvangt vooraf een oproepje van ons zodat u op tijd een afspraak kunt maken. Zowel honden als katten krijgen afwisselend het ene jaar een ‘grote cocktail’ en het andere jaar een ‘kleine cocktail’ , omdat de bescherming voor een aantal ziekten veel langer dan een jaar duurt.

Aanvullende vaccinaties
Naast de 'standaard' entingen kunnen een aantal aanvullende vaccinaties nodig zijn.

Bij de hond:
• Kennelhoest: Wanneer uw hond regelmatig in contact komt met andere honden, bijvoorbeeld op een hondenclub, is een vaccinatie tegen kennelhoest verstandig. Gaat uw dier naar een kennel of pension dan is deze vaccinatie in de meeste gevallen zelfs verplicht.
Leptospirose (ziekte van Weil): deze is verwerkt in de cocktailentingen, maar wanneer uw hond veel zwemt en/of voor de jacht gebruikt wordt adviseren wij u om twee keer per jaar tegen leptospirose te laten vaccineren.
• Hondsdolheid (rabiës): bij verblijf in het buitenland is het verplicht om uiterlijk 21 dagen voor vertrek te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Voor een aantal landen gelden aanvullende regels zoals een bloedtest een aantal maanden na de vaccinatie. Zo heeft elk land zijn eigen invoereisen, neem voor meer informatie tijdig contact op met de praktijk. De invoereisen per land zijn tevens te vinden op www.licg.nl. Let op: voor vertrek naar het buitenland moet uw dier tevens gechipt zijn en voorzien zijn van een Europees Dierenpaspoort.
Bij de kat:
• Bordetella neusdruppel: een aantal pensions eisen voor katten een aanvullende vaccinatie, dit is een neusdruppel die aanvullend werkt tegen niesziekte.
• Hondsdolheid (rabiës): bij verblijf in het buitenland, uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Zie hierboven.
Zijn er risico’s verbonden aan vaccinatie?
Op het moment dat uw dier al iets onder de leden heeft, heeft het afweersysteem al genoeg te doen en zou het dier juist ziek kunnen worden van de vaccinatie. Bij gezonde dieren zijn er nauwelijks gezondheidsrisico’s. Daarom doen wij voorafgaand aan de vaccinatie altijd een gezondheidscontrole, zodat alleen gezonde dieren worden gevaccineerd. Wanneer uw dier niet gezond is zal het pas gevaccineerd worden als het weer beter is.


dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home