DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Actueel

FEBRUARI MAAND VAN DE GEBITSCONTROLE

Speciale actie tijdens Maand van de Gebitsverzorging:

  • Gratis gebitscontrole op afspraak.
  • 15% korting op gebitsbehandelingen
  • 15 % korting op Royal Canin Dental
  • 15 % korting op gebitsverzorgende produkten.

 

Tijdens de Maand van de Gebitscontrole (de gehele maand februari) is er landelijk extra aandacht voor de gebitten van onze huisdieren. Hier onder leest u wat u allemaal zou kunnen doen om het gebit van uw huisdier in goede conditie te houden. Eén ding is zeker: voorkomen is beter dan genezen en daar is het poetsen van de tanden het allerbelangrijkst bij.


Tandenpoetsen bij de hond
Iedere hond is gebaat bij dagelijkse gebitsverzorging door middel van tandenpoetsen. Om dat goed te doen, moet de hond langzaam maar zeker gewend raken aan het idee dat iemand zijn tanden aanraakt. Het is belangrijk om de hond te belonen bij elke positieve reactie. Kies ook een goede tijd uit voor het poetsen, zoals na het uitlaten. De hond is dan energie kwijt en zal gemoedelijker zijn. Vooraf aan het krijgen van de maaltijd kan ook een goed moment zijn, het voer vormt dan de beloning en het tandenpoetsen wordt zo een vast dagelijks terugkerend ritueel. Eén ding is zeker: jong geleerd is oud gedaan, begin al zo jong mogelijk met het aanleren van tanden poetsen.

Hoe kunt u uw hond het beste laten wennen aan tanden poetsen?
Zie hiervoor het bovenstaande filmpje. U kunt hierbij gebruik maken van de speciale tandenborstelset die verkrijgbaar is in onze praktijk. In de set zit alles wat u nodig heeft om uw hond te laten wennen aan het poetsen: een vingertandenborstel voor in het begin, een tandenborstel voor daarna en speciale tandpasta met een lekkere smaak. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, poets liever zonder tandpasta als uw hond er een hekel aan heeft dan bereikt u in ieder geval toch het mechanische effect.

Wat als poetsen niet lukt?
Helaas zijn er honden waarbij ondanks veel inspanning het tandenpoetsen geen succes wordt. Gelukkig zijn er dan verschillende andere methoden die kunnen helpen de vorming van tandplak te verminderen, zoals:

  • Royal Canin Dental® voeding: deze brokken hebben een zodanige vorm en grootte dat door het kauwen een mechanische reiniging plaatsvindt.
  • Kauwsticks: ook hierbij zorgt het kauwen voor een mechanische reiniging.
  • Vet Aquadent® door het drinkwater: dit is een vloeistof welke enzymen bevat die de vorming van tandplak tegengaan en een stinkende ademlucht verminderen. Echter hierbij ontbreekt het ‘mechanische effect’ van de andere methoden.

Natuurlijk kunnen bovenstaande methoden gecombineerd worden en ook aanvullend worden ingezet naast tandenpoetsen.

Tandenpoetsen bij de kat
Het aanleren van tandenpoetsen bij de kat verloopt eigenlijk hetzelfde als bij de hond. Voor katten zijn er speciale kleine borsteltjes en een tandpasta met vissmaak verkrijgbaar. Ook voor de kat is er Royal Canin Dental voeding.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan gerust contact met ons op via 0413-472650.  Of kijk op de officiële website over de Maand van het Gebit.Veel succes gewenst!

________________________________________________________________________________________

Oorzalfjes en oogdruppels: waarom antibiotica niet zomaar meer mee mag

 

Iedereen heeft wel eens gehoord over de ‘ziekenhuisbacterie.’ Dit is een verzamelnaam voor bacteriën die resistent (= niet meer gevoelig) zijn voor meerdere antibiotica. Infecties met dergelijke bacteriën komen tegenwoordig helaas steeds meer voor. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook bij mensen én huisdieren. Zeker bij gezelschapsdieren is vanwege het intensievere contact tussen dier en eigenaar de kans op infectie met zo’n superbacterie groter.
Resistentie kan ontstaan als bij een infectie niet alle bacteriën worden gedood door een antibioticum. Het wordt een ‘survival of the fittest’ en juist de sterkste bacteriën overleven. De volgende generaties zijn dan nog ongevoeliger voor één of meerdere soorten antibiotica.

Dit kan gebeuren als men zich niet houdt aan de dosis, het tijdstip van toedienen en/of de duur van de kuur zoals deze zijn voorgeschreven. Daarnaast is ook goede controle van de patiënt door de dierenarts tijdens en tegen het einde van een kuur nodig, om in de gaten te houden of het medicijn daadwerkelijk effect heeft en voldoende lang gegeven is.
Het kan ook zijn dat een bacterie niet voldoende gevoelig is voor het toegediende antibioticum. Steeds vaker is het daarom nodig om bacteriologisch onderzoek te doen naar de gevoeligheid van bacteriën voor verschillende soorten antibiotica. Deze kleine extra investering in veel meer effectiviteit van het antibioticum is ook nog eens veel beter voor de patiënt!

Sinds 19 januari 2013 moeten dierenartsen zich bij de behandeling van patiënten houden aan nieuwe antibioticumrichtlijnen. Vroeger populaire middelen als Convenia, Baytril en Marbofloxacine zijn verboden, tenzij met bacteriologisch onderzoek en een antibiogram is aangetoond dat er geen andere behandelopties zijn.
Antibiotica mag ook nooit zomaar meegegeven worden zonder dat de patiënt eerst door een dierenarts gezien is. Zonder de patiënt goed klinisch te onderzoeken valt immers geen inschatting te maken van het juiste middel, de juiste dosering en de lengte van de kuur waardoor weer resistentie kan ontstaan.
Bedenk dus als u een oorzalf, oogdruppel of antibioticakuur aan de balie wilt ophalen voor uw huisdier, dat wij als dierenarts dit helaas niet zomaar mee mogen geven. En, misschien nog wel belangrijker, dat het verkeerd gebruik van antibiotica bij mensen én dieren voor resistente bacteriën kan zorgen die niet of slecht behandelbaar kunnen zijn.

____________________________________________________________________________________________

Nieuwe Leptospirose enting

Als hondeneigenaar laat u uw hond jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil. Maar wist u dat de ziekte van Weil slechts één van de verschijningsvormen van de complexere ziekte leptospirose is?

Leptospirose – verschillende varianten

Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij honden kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste
en beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose zijn beschreven.
Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst.

Nieuwe varianten leptospirose in opkomst

Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen Canicola en Icterohaemorrhagiae ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Steeds vaker echter, worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen behorend tot de serogroepen Australis en Grippotyphosa. De huidige vaccins beschermen hier niet tegen.

Bredere bescherming noodzakelijk

Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar.
Als u meer wilt weten over leptospirosevaccinatie bij uw hond, vragen wij u contact op te nemen met onze praktijk.

Lees hier meer over Leptospirose

____________________________________________________________________________________________

Samenwerking Dierenartsenpraktijk Sint Oedenrode en Dierenartsenpraktijk Schijndel

Dierenartsenpraktijk Sint-Oedenrode en Dierenartsenpraktijk Schijndel zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Door deze samenwerking hebben we de diensten buiten de reguliere openingstijden aangepast.
Voor u en uw huisdier betekent dit dat er de mogelijkheid bestaat dat wanneer u met uw huisdier een beroep op de dienstdoende dierenarts doet, u op de locatie aan de Bunderstraat 22 te Schijndel wordt verwacht.

Overdag bent en blijft u van harte welkom op de praktijk aan de Kortestraat 1 te Sint-Oedenrode.
Heeft u nog vragen dan adviseren wij u om telefonisch contact op te nemen met de praktijk, keuze gezelschapsdieren.

 
dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home