DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Sterilisatie bij de teef

Hieronder leest u wat sterilisatie precies inhoudt en wat hierbij de voor- en nadelen kunnen zijn. Indien u niet wilt fokken met de teef raden wij aan om haar op jonge leeftijd te laten steriliseren om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. Het beste moment voor sterilisatie is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid.


Wat houdt sterilisatie precies in?

Bij sterilisatie bij de teef worden beide eierstokken weggehaald. Indien de baarmoeder er tijdens de operatie afwijkend uitziet wordt ook deze verwijderd. Overigens is castratie de juiste term voor deze operatie, maar in de volksmond wordt meestal over sterilisatie gesproken.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

  • Een op jonge leeftijd gesteriliseerde teef heeft beduidend minder risico op het ontwikkelen van melkkliertumoren dan niet-gesteriliseerde teven. Met iedere loopsheid en bijbehorende hormoonveranderingen neemt namelijk de kans op melkkliertumoren toe. In veel gevallen zijn deze kwaadaardig.
  • Geen risico meer op baarmoederontsteking. Bij niet gesteriliseerde teven wordt dit heel vaak gezien en dit betekent dat er dan alsnog een operatie moet worden gedaan waarbij dan niet alleen de eierstokken maar ook de baarmoeder geheel verwijderd moet worden. De operatie is ten tijde van baarmoederontsteking veel risicovoller dan bij een gezonde teef.
  • Minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte.
  • De teef is direct onvruchtbaar en wordt niet meer loops.


Wat kunnen de nadelen zijn?

  • Verhoogde kans op urine-incontinentie, dit ontstaat bij 5 – 20% van de gesteriliseerde teven (het vaakst bij grote rassen). Er kunnen medicijnen gegeven worden, maar deze werken niet bij elke hond.
  • Toename van het lichaamsgewicht door een veranderde stofwisseling. Dit kan echter voorkomen worden door na de operatie minder voer te geven.
  • Verandering van het karakter. In het algemeen wordt de teef niet rustiger na de sterilisatie, tenzij ze na de operatie overgewicht ontwikkelt. Bij sommige teven die voor de sterilisatie al fel en enigszins agressief zijn kan dit na de sterilisatie erger worden. De kans hierop is het grootst bij teven uit een nest met veel reuen. Indien uw teef wordt gesteriliseerd vanwege een baarmoederontsteking kan ze na de operatie juist actiever worden.
  • Verandering van de vachtstructuur. De vacht kan dikker, meer gekruld en moeilijker te onderhouden worden. Bij honden met een lange zachte vacht kan dit een reden zijn om alleen sterilisatie te laten uitvoeren als het absoluut noodzakelijk is. Rassen waarbij vachtverandering gezien wordt zijn onder meer de Afghaanse Windhond en de Newfoundlander.
  • Sterilisatie is onomkeerbaar. Hersteloperaties zijn bij de hond niet mogelijk, omdat de eierstokken geheel worden verwijderd. Bij mensen worden alleen de eileiders verbroken en blijven de eierstokken aanwezig.


De kans op sommige van de bovengenoemde nadelen is niet voor ieder ras gelijk, de dierenarts kan u informeren over wat bij het ras van uw hond van toepassing is.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie, neem dan gerust contact met ons op via 0413-472650.

dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home