DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Sterilisatie bij de poes
Wat houdt sterilisatie bij de poes precies in?
Bij sterilisatie worden beide eierstokken en -indien afwijkend- ook de baarmoeder verwijderd, om krolsheid en ongewenste dracht te voorkomen. Overigens is castratie de officiële term voor deze operatie, maar in de volksmond wordt meestal over sterilisatie gesproken. Al direct na de operatie is de poes onvruchtbaar. Naast het onvruchtbaar maken van de poes zijn er nog een aantal voordelen te noemen. Deze voordelen en de mogelijke nadelen zijn hieronder voor u op een rijtje gezet. Een poes kan gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden.

Voordelen van sterilisatie bij de poes zijn:

  • Beduidend minder kans op het ontstaan van melkkliertumoren. Bij elke krolsheid en bijbehorende hormoonveranderingen neemt de kans op melkkliertumoren toe. Vaak zijn deze kwaadaardig.
  • Minder kans op baarmoederontsteking.
  • Minder kans op het ontstaan van suikerziekte.
  • Door de sterilisatie is de poes direct onvruchtbaar en u heeft er verder geen omkijken meer naar.
Wat kunnen nadelen zijn?
  • Toename van het lichaamsgewicht door een langzamere stofwisseling. Dit kan echter worden voorkomen door de poes na de sterilisatie minder voer te geven dan voorheen. Om overgewicht te voorkomen heeft Royal Canin een speciale dieetvoeding voor gesteriliseerde poezen, welke minder calorieën bevat en tevens de vorming van blaasgruis voorkomt. Deze voeding is uitsluitend bij dierenartsen verkrijgbaar.
  • Sterilisatie is onomkeerbaar. Hersteloperaties zoals bij de mens kunnen niet worden uitgevoerd omdat bij de poes de eierstokken worden weggehaald. Bij mensen blijven de eierstokken aanwezig en worden slechts de eileiders verbroken.
In tegenstelling tot bij de teef bestaat er bij de poes geen verhoogde kans op urine-incontinentie na sterilisatie. Ook de vachtveranderingen en verandering van karakter die bij de teef kunnen optreden worden niet gezien bij de poes.

Geen poezenpil!
De poezenpil als alternatief voor sterilisatie raden wij ten zeerste af! De poezenpil bevat hormonen die het risico op baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte erg vergroten (zelfs bij zeer kortdurend of eenmalig gebruik van de poezenpil), terwijl dit risico bij sterilisatie juist veel minder wordt. Sterilisatie heeft dus altijd de voorkeur.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie, neem dan gerust contact met ons op via 0413-472650.
dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home