DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Castratie bij de kater
Bij de kater wordt castratie met name gedaan om de kater onvruchtbaar te maken en om het sproeien tegen te gaan. Verder zal een gecastreerde kater minder ver en minder lang van huis gaan.
Zoals bij de reu kan het enkele weken duren voordat de kater definitief onvruchtbaar is. Vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd kan een kater gecastreerd worden.

Ook bij de kater gaat de stofwisseling na de operatie omlaag: geef daarom minder voer om te voorkomen dat hij te dik wordt. Daarnaast is er bij gecastreerde katers en vooral bij te dikke katers een hogere kans op het ontstaan van blaasgruis. Dit geeft blaasontsteking en er kunnen blaassteentjes ontstaan, waardoor de kater zeer moeilijk of niet meer kan plassen. Hierdoor ontstaat een spoedeisende situatie, omdat de blaas voller en voller wordt (zelfs kan knappen) en de nieren geen afvalstoffen meer uit het lichaam kunnen afvoeren!

Om deze problemen te voorkomen is er speciale voeding ontwikkeld door Royal Canin, wat minder calorieën bevat en het ontstaan van blaasgruis voorkomt. Deze voeding is uitsluitend bij dierenartsen verkrijgbaar.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie, neem dan gerust contact met ons op via 0413-472650.
dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home