DE PRAKTIJK HUISDIEREN PAARDEN HERKAUWERS VARKENS LABORATORIUM CONTACT
home-contact
Met uw huisdier naar het buitenland (of juist niet)

Steeds meer mensen reizen met hun hond of kat naar het buitenland. Men moet echter wel rekening houden dat door alle landen eisen worden gesteld aan de invoer van een huisdier. Verder kunnen er gezondheidsrisico’s zijn voor uw huisdier, zoals besmetting met lokaal voorkomende ziekten. Hieronder vindt u de belangrijkste dingen waar rekening mee moet houden bij het meenemen van uw huisdier naar het buitenland. Ook wanneer uw huisdier niet meegaat zijn er een aantal punten van belang, deze vindt u aan het einde van deze pagina.


Belangrijk: de invoereisen van het land van uw bestemming

Voor het reizen met gezelschapsdieren bestaan strenge regels die kunnen verschillen per land. Zorg daarom dat u op tijd informeert (liefst maanden vooraf!) naar de invoereisen van het land van bestemming. Dit kan bij onze praktijk maar ook bij de ambassade van het betreffende land, of via de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. U bent zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de invoereisen van het land van bestemming.
Een aantal zaken geldt voor alle landen:
 • Een Europees Dierenpaspoort. Dit is een blauw paspoort met hierop het logo van de Europese Unie. De gegevens van de identificatiechip en de benodigde vaccinaties moeten in dit paspoort genoteerd worden door uw dierenarts. Vergeet het paspoort niet mee te nemen.
 • Een identificatiechip. De meeste rashonden zijn al voorzien van een identificatiechip bij de fokker. Heeft uw huisdier nog geen chip dan kan de dierenarts deze eenvoudig plaatsen.
 • Een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Voor de meeste Europese landen uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Bij sommige landen moet deze al veel eerder worden gedaan en is ook een bloedonderzoek verplicht om het effect van deze vaccinatie te meten.
Verdere eisen kunnen verschillen per land, denk hierbij aan gezondheidsverklaringen, ontworming en anti-tekenbehandeling op specifieke tijdstippen voor vertrek enzovoorts.


Voorkomen van infectieziekten in het buitenland

In het buitenland en met name de warmere landen komen andere ziekten voor dan bij ons. Sommige van deze ziekten kunnen zich zelfs na maanden tot jaren nog openbaren. Teken, muggen en vliegen kunnen de ziekten overbrengen, daarom is het belangrijk om deze te bestrijden bij uw hond.

Teken
Teken zijn overbrengers van een aantal gevaarlijke ziekten. De ziekten kunnen worden overgebracht als een teek langer dan 24 vastgehecht is op de huid. Tekenpreventie is dan ook erg belangrijk (zie verderop) en blijf de hond dagelijks goed controleren om de enkele teek die toch vasthecht snel te verwijderen met een tekenpincet of met de hand. De belangrijkste ziekten die door teken op de hond worden overgedragen zijn:
 • Babesiose: de Babesia-parasiet vermenigvuldigt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. Hierdoor ontstaat bloedarmoede en het dier krijgt hoge koorts, bruine urine en geelzucht. Snel ingrijpen is noodzakelijk.
 • Borreliose: ook wel de ziekte van Lyme genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie en kan koorts, sloomheid, ontstekingen in de gewrichten en later ook in inwendige organen geven. De ziekte is niet overdraagbaar van dieren naar mensen. Gelukkig worden de meeste honden niet ziek van de bacterie en zien we slechts af en toe ziektegevallen.
 • Ehrlichose: de Ehrlichia-parasiet leeft in de witte bloedcellen. Dieren kunnen hierdoor acuut ziek worden met hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfklieren en bloedingen. Bij sommige dieren verloopt de ziekte juist heel langzaam, met vermageren en grotere bloedingsneiging als belangrijkste symptomen.
   
Zandvliegjes
Zandvliegjes komen voor in alle landen rondom de Middellandse Zee. Het zijn kleine insecten van circa 3 mm lang die niet zoemen en vooral actief zijn van zonsondergang tot zonsopgang. Ze kunnen door bijten de Leishmania-parasiet overbrengen op honden. De eerste symptomen van Leishmania zijn haaruitval, vooral rond de ogen, oren en snuit. Daarna verslechtert de conditie en kunnen er ontstekingen in huid en organen optreden. Zie verderop voor preventie van zandvliegjes. Ook scheelt het om uw hond ’s avonds en ’s nachts binnen te houden.

Hartworm
In Zuid-Europa komt een bepaalde muggensoort voor die larven van de hartworm (Dirofilaria immitis) kunnen overbrengen. Deze larven beginnen na enkele weken door het lichaam te trekken en komen uiteindelijk via de bloedvaten in het hart waar de larven volwassen wormen worden. Ze veroorzaken hoesten, vermoeidheid en benauwdheid. Het hart vergroot hierdoor en uiteindelijk treedt er hartfalen op met de dood tot gevolg. Het voorkomen van hartworm bestaat uit het ontwormen van uw hond met een middel dat de hartwormlarven aanpakt (zie hieronder) voordat ze volwassen zijn.

Vossenlintworm
Naast de ‘gewone’ lintworm kunnen honden en katten besmet worden met de vossenlintworm (echinococcose). Voor de hond of kat zelf is deze niet schadelijk, echter wel voor mensen. Dieren raken besmet door het eten van een besmet prooidier. Vervolgens komen de eitjes van de worm in de ontlasting terecht en deze kunnen lang overleven in de grond. Wanneer mensen via contact met grond of ontlasting de eitjes binnen krijgen ontwikkelt zich in het lichaam een grote met vocht gevulde holte in het lichaam. 

Hieronder de middelen die werkzaam zijn ter bestrijding dan wel preventie bij de hond (Scalibor® en Advantix® zijn niet geschikt voor de kat!):

 • Scalibor® halsband:  teken, hartwormmuggen, zandvliegjes**
 • Seresto halsband: vlooien, teken, tot wel 8 maanden lang! ook geschikt voor katten.
 • Advantix®spot-on*: vlooien, teken
 • Advocate®spot-on*: vlooien, hartworm
 • Milbemax®tabletten: hartworm, vossenlintworm, spoelwormen 
* Een spot-on product wordt door middel van een pipetje op de huid in de nek toegediend en verspreidt zich van daaruit over de rest van de huid.
**De Scalibor® halsband moet 14 dagen van te voren omgedaan worden en dient continu gedragen te worden door de hond. De band is tot 5 maanden lang werkzaam.

Ons advies voor teken- en insectenbestrijding
: de Scalibor® halsband is de eerste keus, tweede keuze Advantix spot-on. Indien nodig kunnen de Scalibor® band en de Advantix® spot-on gecombineerd worden.  Blijf opletten: er kan toch af en toe een aangehechte teek gevonden worden, deze gaat gelukkig wel dood en is dan gemakkelijk te verwijderen of valt er zelfs vanzelf af. Bij verwijderen binnen 24 uur is de kans op overdracht van ziekten zeer klein.

Ons advies ter preventie van hartworm en vossenlintworm: Milbemax op de dag van vertrek, 4 weken later en 8 weken later. Bij een langer verblijf elke maand ontwormen op de plaats van bestemming en na thuiskomst nog tweemaal met 4 weken ertussen.


De reis

Auto
Vervoer uw huisdier op een veilige manier in de auto, gebruik bijvoorbeeld een speciale hondenveiligheidsriem (deze is in Duitsland verplicht). Heeft uw hond last van reisziekte? Gelukkig is er een medicijn wat uw dierenarts kan voorschrijven (Cerenia® tabletten), wat enkele uren voor vertrek gegeven kan worden en wat zorgt voor circa 12 uur reizen zonder misselijkheid. Indien uw huisdier snel gestresst is kunt u in overleg met uw dierenarts eventueel een kalmeringsmiddel voorafgaand aan de reis geven. Neem hiervoor tijdig contact op met de praktijk. Laat uw hond tijdens de reis geregeld de benen strekken en water drinken. Zorg voor aangename temperaturen in de auto, met name wanneer de auto stilstaat kan de temperatuur zeer snel oplopen!

Vliegtuig
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij en informeer naar de eisen en mogelijkheden. Laat uw huisdier vooraf wennen aan de bench of dierenreismand. Geef 24 uur vooraf aan de vlucht licht verteerbare voeding, wel onbeperkt water.

Boot
Bij het reizen per boot kan een dier zeeziek worden. Indien u van voorgaande reizen weet dat dit het geval is kan ook hierbij vooraf Cerenia® gebruikt worden om braken te voorkomen. Neem voldoende water, poepzakjes en een hondenzwemvest mee op de boot.


Verzorging tijdens de vakantie

Voorkom uitdroging
Zorg dat uw huisdier altijd de beschikking heeft over water dat geschikt is voor consumptie. Honden kunnen nauwelijks zweten en moeten warmte vooral kwijtraken door te hijgen. Water is daarom essentieel om het vochtverlies hierbij weer te kunnen aanvullen, zodat het dier niet uitgedroogd raakt. Laat uw hond geen zeewater drinken, hiervan kan het dier gaan braken en het krijgt alleen maar meer dorst hiervan.

Voorkom overbelasting en oververhitting.
Geef uw huisdier de tijd om te wennen aan de omstandigheden en houd rekening met de temperatuursverschillen. Laat uw hond niet meer inspannen dan het dier gewend is. Zeker bulldog-achtige honden kunnen gemakkelijk oververhit raken en soms zelfs flauwvallen hierdoor. Bij (vermoeden van) oververhitting kunt u uw hond het beste rustig in de schaduw leggen met een natte handdoek over het dier heen en kijk of het dier wil drinken. Neem de lichaamstemperatuur op, deze ligt normaliter tussen 38,0 en 39,0 °C. Temperatuur het dier elke 5 minuten tot de temperatuur gezakt is tot beneden 39,0 °C. Neem altijd contact op met een plaatselijke dierenarts. Naast oververhitting kan de zon bij dun behaarde dieren zonnebrand veroorzaken. U kunt dit voorkomen door uw dier zo veel mogelijk in de schaduw te houden en u kunt dun behaarde delen van het lichaam (neusrug, oren) insmeren met zonnebrandcrème voor kinderen.

Tot slot:
Gebruikt uw huisdier medicijnen of krijgt het speciale voeding? Zorg dan dat u ruim voldoende meeneemt. Neem de gegevens van onze praktijk mee en zoek vooraf ook de gegevens van de dierenarts ter plaatse op, zodat u in geval van nood snel de juiste gegevens bij de hand hebt.


Uw huisdier blijft thuis

Mocht u ervoor kiezen om uw huisdier in de vakantie thuis te laten of naar een kennel / pension te brengen, dan volgen hier nog enkele tips:
 • Informeer - liefst weken vooraf - bij uw pension/kennel welke vaccinaties zij verplicht stellen en laat uw huisdier op tijd vaccineren. De meeste pensions eisen naast de standaard vaccinaties vaak voor honden een kennelhoestenting (de KC neusdruppel), en voor katten een aanvullende enting tegen niesziekte (de Bb neusdruppel). Deze laatste wordt liever niet tegelijk met de standaard katten/niesziekte enting gegeven, het is beter om 14 dagen ertussen te houden.
 • Krijgt uw huisdier medicijnen, zorg dan dat de oppas of het pension voldoende hiervan meekrijgt en dat men goed weet hoe en hoeveel medicijnen er gegeven moeten worden. Ook is het verstandig om voldoende van het eigen voer mee te geven, zeker als uw dier speciale voeding krijgt.
 • Zorg dat u de gegevens van uw eigen dierenarts achterlaat en uw (mobiele) nummer en vakantieadres.
 • Ontworm en ontvlooi uw huisdier voor en na het verblijf in een pension.
   
Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie neem dan gerust contact met ons op via 0413-472650.

Wij wensen u en uw huisdier(en) een heerlijke vakantie toe!


Team gezelschapsdieren
Dierenartsenpraktijk Sint-Oedenrode
dierenartsenpraktijk
Kortestraat 1
5491 SZ Sint-Oedenrode
tel: 0413-472650
fax: 0413-476639
email: info@dapstoedenrode.nl
contact home